De winnende formule voor Swisspearl® vezelcement panelen
De natuurlijke grondstoffen en de continue inventiviteit vormen de basis voor de winnende formule voor een product dat al meer dan 100 jaar oud is. In de architectuur kan men zich geen tijd zonder meer herinneren. Het vezelcement voelt aan als een homogeen materiaal met een hoge oppervlaktekwaliteit. Kijkend naar het materiaal, het unieke karakter, de natuurlijke structuur en de gevarieerde kleurtinten van het materiaal springen in het oog.
PRODUCTIE VAN DE SWISSPEARL® VEZELCEMENT PANELEN
Met deskundigheid, precisie en vakmanschap komen deze elementen samen bij de vervaardiging van unieke panelen. Cement, houtpulp en versterkende vezels worden met water gemengd tot een ruw mengsel. De kwaliteit van het product wordt tijdens het opwikkelen, persen, snijden, drogen en kleuren van het cement nauwkeurig gecontroleerd.
Portlandcement
Het bindmiddel dat wordt gebruikt in de producten van Swisspearl is Zwitsers Portlandcement. Dit bestanddeel, gesinterd uit kalksteen en mergelklei, is het belangrijkste basismateriaal. Het wordt gemaakt door verhitting van kalksteen met mergel. De kalksteen bindt met het kiezelzuur uit de mergel, wat zorgt voor de uitstekende druksterkte van het vezelcement. Toevoegingen zoals gemalen kalksteen verbeteren bepaalde eigenschappen van het cement en zorgen voor een uniforme productkwaliteit.
Versterkende vezels
Synthetische en organische polyvinylalcoholvezels worden gebruikt ter versterking. Deze vezels worden ook gebruikt in de textielindustrie, zowel voor kleding, beschermende voeringen en niet-geweven stoffen als voor chirurgische hechtdraad. De kunstmatig vervaardigde vezels worden gemaakt van cellulose houtvezels, zoals men ook in de papierindustrie gebruikt. Soms gebruikt men ze ook van gerecycleerd papier. Deze op hout gebaseerde vezels voorkomen de scheiding van het cement-watermengsel tijdens het productieproces. Enkele vezelcement producten bevatten polyethyleenvezels (PE) als toevoeging. De cellulosepulp is alleen nodig voor het productieproces en lost geleidelijk aan op. De holle ruimten die ontstaan worden gevuld met de kristalachtige hydratatieproducten van het cement die zich vormen. Dit zorgt voor een blijvende toename van de sterkte in het eindproduct.
Pulp
Het water dat overblijft nadat het product is uitgehard, zorgt voor verdere versterking tijdens de levensduur van het product. Er blijft slechts een te verwaarlozen hoeveelheid water achter in het uitgeharde vezelcement. Dit waterresidu draagt bij aan het verhardingsproces (hydratatieproces) van de cementsteen.
Water
Lucht is aanwezig in de vorm van microscopische poriën. In geval van vorst dienen deze als expansieruimten voor het water en voorkomen ze vervormingen. Net als moderne textielweefsels zorgt het microporiënsysteem voor een regulerend, ademend en waterdicht bouwmateriaal. De kunstvezels worden aangeleverd in de vorm van karton en toegevoegd aan de ‘pulper’, een enorme draaiende trommel met water waarin de pulp uiteenvalt in losse vezels; het mengsel wordt vervolgens verder vermalen in een raffineermachine. Tot het gebruik blijven ze in grote houten vaten waarin continu wordt geroerd. Ondertussen worden de versterkende vezels afgeleverd in balen die vervolgens mechanisch los worden gemaakt en grondig gemengd met het cement en het water. Tenslotte worden alle bestanddelen in een grote mixer grondig met elkaar vermengd. Het mengsel, met cement als pasta, is nu klaar voor de productie van het brede assortiment aan vezelcement producten.
Lucht
Om de groot formaat panelen te produceren wordt het mengel naar de opwikkelmachine gebracht; net als bij de vervaardiging van papier, wordt het in verschillende lagen op rollen gewikkeld om de gewenste dikte te verkrijgen. De volgende stap is het verplaatsen van de voorgevormde panelen naar de stansmachine, waar de exacte maat wordt uitgestanst. Het product gaat daarna naar de persmachine, waar het overtollige water eruit wordt geperst en de juiste dikte wordt verkregen. Om het paneel te kunnen gebruiken moet het eerst circa 4 weken aan de lucht drogen. Nadat de panelen zijn gedroogd, wordt tenslotte een passende coating aangebracht. Uit een vloeistofmengsel van verschillende bestanddelen, verrijzen de duurzame, esthetische en kwalitatief hoogwaardige Swisspearl vezelcementpanelen; dankzij de vele voordelen kunnen deze de komende jaren overal op de gevels worden bewonderd.
Foto’s door Cortis & Sonderegger, Zürich